středa 20. července 2016

Jak na změť kabelů pod stolem

V životě každého člověka jednou nastane situace, kdy si položí zásadní otázku – a jednou takovou je i obligátní „Kam ksakru schovat všechny ty kabely?“


Co s tou hnusnou chobotnicí, která se jen tak ležérně válí pod stolem a pohlcuje malé i velké předměty ze svého blízkého okolí, které v ní nenávratně mizí? A kam se poděl Alík?

Řešení je několik. Spoustu zařízení si v dnešní době už můžete celkem bez problémů pořídit v bezdrátové verzi. Jakmile však dojde na lámání chleba, beztak velmi brzy zjistíte, že hlavní překážkou bude i nadále monitor s počítačovou skříní. To by se teoreticky dalo vyřešit koupí all-in-one sestavy, která ale zase mnohým nemusí vyhovovat po výkonnostní stránce. Výhoda zapojení jedním kabelem je sice lákavá a nesporně přínosná, ale lidí, kteří ochotně vymění svoji nablýskanou GTX 1070 za nějakou notebookovou ořezávku, zřejmě po povrchu zemském moc pobíhat nebude.

Prudší povahy na to mohou jít od lesa a bezdrátový počítač si během chvilky vyrobí sami za pomoci zahradnických nůžek a trochy hrubé síly. Ti klidnější se možná pokusí veškerou překážející kabeláž nějak šikovně stočit za bednu, ovšem po dvou dnech usilovného přemýšlení nakonec tak jako tak dojdou k závěru, že to nikam nevede a pak už většinou následuje psychický otřes spojený s dlouhou ústavní rekonvalescencí.

Někteří výrobci nábytku na podobné problémy myslí a pod deskou stolu občas bývá k nalezení výklopný šuplík i s výřezem, do kterého lze kabeláž porůznu vsunout, namotat a opětovně schovat. Jenže takový stůl nemá každý a ne každému se chce hned popadnout kus dřeva s pilkou, aby si podobnou vymoženost mohl udělat taky.

Pak je tu ovšem ještě druhá možnost – Google. Na internetu se dá nejrůznějších rad a tipů ke skrytí nevzhledných smotků drátů najít nepřeberné množství a stejně jako u čehokoliv ostatního i zde existují řešení lepší (byť stále tak nějak nouzová) a horší. Mezi ty „lepší“ se dá považovat použití husích krků a nejrůznějších stahovacích pásků, mezi ty horší (či dokonce úplně pitomá) pak například naházení veškeré kabeláže do jedné kartonové krabice, která se pak polepí balicím papírem. Ne, nesmějte se... tohle je vážně k vidění.

No a nakonec je tu možnost číslo tři – udělat si držák na kabely přesně na míru tak, aby nikde nic nepřekáželo a aby se toho dalo schovat co nejvíc. K tomu všemu nám bude stačit vyjma několika šroubů a aku šroubováku dostatečně dlouhý hliníkový U profil, běžně dostupný v takřka jakémkoliv hobby marketu (tedy vyjma Baumaxu, kde díky najetí na styl Wyprodukowano w Polsce jednak skoro nic není a když už tam náhodou něco je, nestojí to za nic). Profilů je k mání hned několik, od obyčejných hranatých až po pěknější zaoblené. Ty se ovšem vyrábí jen v relativně malém průměru. Pokud jste na tom se zapojenými periferiemi podobně jako já, tak vám taková lišta bohužel nestačí a chtě nechtě budete muset sáhnout po hranaté variantě.

Do profilu stačí vyvrtat v pravidelném rozestupu dvě tři díry, do nich zasunout šrouby a ty spolu s celou lištou následně přišroubovat aku šroubovákem ke spodní straně desky stolu. Odhalenou stranou samozřejmě směrem ke zdi a s patřičnou mezerou pro vložení kabelů.  Díky spodní straně budou dráty držet na svém místě a v případě potřeby je můžete stáhnout k sobě například kouskem provázku, suchého zipu nebo stahovacím páskem s drátkem uvnitř. Snažte se vyvarovat použití celoplastových zip pásků, protože pokud se v budoucnu rozhodnete nějaké zařízení odpojit nebo naopak přidat, tak se neobejdete bez štípaček – a s těmi se pod stolem nemanipuluje zrovna nejsnáz. V nejhorším případě si navíc můžete chybným cvaknutím velmi snadno uštípnout i kus původního kabelu, takže opatrnost je na místě.

Žádné komentáře: